“Als praktijkondersteuner GGZ help ik mensen om zelf tot een oplossing te komen. Ik draag de oplossing niet aan, maar ik geef net dat steuntje in de rug om zelf nieuwe mogelijkheden te verzinnen.”

Charlotte begon ooit als verpleegkundige A en als psychiatrisch verpleegkundige. De ervaring uit haar vorige banen helpt dagelijks in het werk als praktijkondersteuner GGZ in Gouda. Een overstap van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg die haar goed bevalt.

Andere benadering

“De mensen die ik nu begeleid zijn op een andere manier ‘ziek’ dan de mensen die ik in de tweedelijnszorg behandelde. Dat betekent ook dat ik mensen anders benader. In principe zijn mijn cliënten allemaal gezond en biedt ik een luisterend oor. Ik help ze om een zo gezond mogelijk leven te leiden.

In de verslavingszorg en polikliniek waar ik vroeger werkte heb ik echt zeer ernstige problematiek voorbij zien komen. Dat maakte dat ik in het begin erg worstelde met de klachten die ik als praktijkondersteuner GGZ tegenkwam. Mijn norm moest bijgesteld worden. Net zoals mijn behandelingsaanpak.”

Toegevoegde waarde

“Door mijn achtergrond in de tweedelijnszorg weet ik hoe ernstig ziek mensen kunnen zijn. De kennis en ervaring van het werken met deze doelgroep helpt erg bij het samen met de patiënt vast stellen van het probleem en de doelen waar zij aan willen werken.

Cliënten in de huisartsenzorg zijn meestal erg gemotiveerd om iets aan hun problemen te doen. Hierdoor staan ze erg open voor tips en adviezen. Ik zie ze opknappen wat veel voldoening geeft”, vertelt Charlotte.

Invulling geven

“Tijdens de opleiding leerde ik al dat mijn rol niet alleen bestaat uit het begeleiden van cliënten. Er werd aandacht besteed aan je eigen rolontwikkeling. Hoe ga je netwerken, waar ligt je eigen kracht en hoe kan je samenwerken met een zeer diverse groep van professionals. Ook de intervisie groep en het oefenen van gespreksvaardigheden heeft mij goed geholpen om mijn rol in de huisartsenpraktijk vorm te geven. Ik werk met diverse huisartsen samen en de samenwerking verschilt dan ook per huisarts. In mijn werk heb ik veel verantwoordelijkheden en die moet je natuurlijk wel aan kunnen en durven nemen. De opleiding geeft daar goede handvatten voor. Daarnaast leer je hoe je een spreekuur op kunt zetten als je veel dezelfde problematiek tegen komt.”

Persoonlijke ontwikkeling

“In mijn oude werk hadden mijn cliënten een veel grotere afhankelijkheid. Als ik op vakantie ging, kon ik mijn werk wel overdragen maar wist ik van tevoren dat sommige cliënten dat niet aankonden en een terugval zouden krijgen. Ik haalde veel voldoening uit het soms jarenlange intensieve contact. Je leerde mensen echt kennen los van hun psychiatrische handicap. In de huisartsenzorg is dat anders. Mensen zijn veel onafhankelijker. Ze nemen veel meer eigen verantwoordelijkheid voor hun klachten en de consequenties zijn veel minder ernstig als ze mijn adviezen niet opvolgen. De gesprekken zijn veel meer gericht op psycho educatie, erkenning van klachten en gericht op het gezonde van de mensen. Dit maakt dat gesprekken veel gelijkwaardiger zijn, wat mij veel voldoening en energie geeft, ” sluit Charlotte af.

Ben je ook geïnteresseerd in een baan als praktijkondersteuner GGZ?

Wil je alles lezen over de mogelijkheden om als ervaren professional in de tweedelijnszorg of welzijn de overstap te maken? Ga dan naar de pagina ‘Jouw mogelijkheden’.

Jouw ervaring ook delen?

Heb je ook de overstap gemaakt naar de huisartsenzorg vanuit de tweedelijnszorg? En wil je jouw ervaringen als doktersassistent, praktijkondersteuner Somatiek of GGZ delen met  andere professionals die ook een overstap overwegen? Neem dan contact (link naar contactformulier) op voor een interview.